Şerit LED Aydınlatma Nedir?

Şerit LED Aydınlatma Nedir?

Şerit LED Aydınlatma Nedir?

Şerit LED ışık yeni ve kullanım alanları çok esnek olan bir tür aydınlatma formudur. LED şerit ışıkların karakteristiği ile alakalı birçok varyant olmasına karşın genel kabul görülenler şunlardır;

  • Esnek, Dar devre kartı üzerindeki bağımsız LED sayısı
  • Düşük voltajda çalışmaları
  • Geniş bir renk yelpazesine sahip olması
  • Parlaklık ayarının yapılabiliyor olması
  • 5 metrelik olarak üretilmiş olup istenilen boylarda kesim yerlerinden kesilebiliyor olması

Şerit LED Işıkların Yapısı

Şerit LED Işıkların Yapısı bir şerit led genel olarak 10-12 mm genişlikte ve 5 metre şerit led uzunlukta üretilmiş olup boyu ekleme yapılarak uzatılabilmektedir. İstenilen spesifik uzunluklarda bir makas yardımıyla kesim yerlerinden kolaylıkla kesilebilir. Kesim yerleri bakır renkte şerit LED’ler üzerinde belirtilmiş olup bu noktalar aynı zamanda bağlantı noktalarıdır. Şerit LED ışık esnek şerit devre kartı üzerine yerleştirilmiş LED’lerden oluşur ve ortalama LED yoğunluğu 60-120 arasındadır. Işık rengi ve bağımsız LED’lerin kalitesi LED’in kalitesinde ve istenilen ışık renginin elde edilmesinde belirleyici etkenlerdir. LED şerit aydınlatmaların arka yüzeyinde çift taraflı yapışkan bant bulunmaktadır ve uygulama esnasında şerit LED’i uygulama yüzeyine yapıştırmanıza imkan verir. LED şeridin koruyucu bandı çıkarıldıktan sonra istenilen yüzeye yapıştırılabilmektedir. Şerit LED’lerin esnek yapısı sayesinde çok farklı yüzeylere uygulanabilmektedir.

 

Şerit LED’lerin Işık Gücü Ne Kadardır?

Şerit LED’lerin parlaklık, ışık şiddetini (ışık Akısı) gösteren parametre lümendir. Klasik halojen lambaların aksine farklı LED şeritler farklı verimlilik oranlarına sahip olabileceğinden watt değerleri LED’ den yayılan ışık miktarını belirlemede yetersiz kalmaktadır. LED’lerin parlaklığı her bir metre için belirtilen lümen değerleriyle tanımlanır. İyi kalite bir LED bir metre için en az 1500 lümen değerinde olmalıdır ve bu yaklaşık olarak T8 floresandan yayılan ışık miktarına eşittir. Aynı boydaki floresan 1500 lümen ışık yayarken Şerit LED 1800 lümen ışık yayabilmektedir. Şerit LED’lerin parlaklığını belirlemede üç başlıca faktör vardır. Bunlar;

  • Her bir diyot LED için yaydığı ışık ve verimliliği
  • 1 metredeki LED diyot sayısı
  • 1 metre için ne kadar elektrik çektiği

Şerit LED Aydınlatmalar düşük elektrik tüketip yüksek ışık verir.

 

Şerit LED Işıkların Yapısı

Bir şerit led genel olarak 10-12 mm genişlikte ve 5 metre uzunlukta üretilmiş olup boyu ekleme yapılarak uzatılabilmektedir. İstenilen spesifik uzunluklarda bir makas yardımıyla kesim yerlerinden kolaylıkla kesilebilir.Kesim yerleri bakır renkte şerit LED’ler üzerinde belirtilmiş olup bu noktalar aynı zamanda bağlantı noktalarıdır.Şerit LED ışık esnek şerit devre kartı üzerine yerleştirilmiş LED’lerden oluşur ve ortalama LED yoğunluğu 60-120 arasındadır.Işık rengi ve bağımsız LED’lerin kalitesi LED’in kalitesinde ve istenilen ışık renginin elde edilmesinde belirleyici etkenlerdir.LED şerit aydınlatmaların arka yüzeyinde çift taraflı yapışkan bant bulunmaktadır ve uygulama esnasında şerit LED’i uygulama yüzeyine yapıştırmanıza imkan verir.LED şeridin koruyucu bandı çıkarıldıktan sonra istenilen yüzeye yapıştırılabilmektedir.Şerit LED’lerin esnek yapısı sayesinde çok farklı yüzeylere uygulanabilmektedir.

 

Şerit LED Işıkların Renk Skalası

Şerit LED ışıkların Beyaz ve Günışığı klasik renkleri dışında çok fazla renk opsiyonu vardır. RGB Şerit LED ışık 3 ana rengi karıştırarak milyonlarca farklı renk ortaya çıkarabilmektedir. Bunlardan en çok tercih edilen klasik günışığı ve beyaz renkleridir. Şerit LED ışıkların ışık renk tonunu tanımlarken renk geriverim endeksi ve renk sıcaklığına bakılmalıdır. Renk geriverim endeksi ışık kaynağından çıkan ışıkla doğal ışıkta objelerin renklerinin nasıl göründüğünün kıyaslanmasıdır. Renk sıcaklığı kelvin olarak ifade edilir ve 2700 K koyu sarı ışıktan başlayıp 6500 K beyaz ışığa kadar gitmektedir. Renk sıcaklığı arttıkça renkte sarı beyaz doğru kaymaktadır.

 

Şerit LED Aydınlatma Renk Seçenekleri

Bazen yaratmak istediğiniz ambiyansa özel farklı ışık renklerine ihtiyacınız olabilmektedir. Şerit LED ışıklar geniş renk skalasıyla tam olarak sizin aradığınız ışık rengini size sağlayabilmektedir. Görülebilir ışık spectrumlarındaki neredeyse bütün renkleri mavi, kırmızı, yeşil ve bunların karışımından oluşacak renkleri yakalamanıza olanak verirler. İki tip renkli LED şerit mevcuttur. Bunlar tek bir renk LED şerit ve RGB şerit LED tipleridir. Tek renk LED şeritler beyaz ve günışığıyla aynı özelliktedir. RGB şerit LED ışıklar kırmızı, yeşil, ve mavi ana renkleri tek şerit üzerinde bulundururlar ve bunların karışımından milyonlarca ara renk oluştururlar. RGB LED şeritlerin renklerinin yanında renk değişimini ayarlamak için kumanda modülüyle birlikte kullanılması gerekmektedir. Bu kumanda sayesinde renkleri değiştirebileceğiniz gibi LED şeritlerin ışık şiddetini ayarlayabilirsiniz.

 

Şerit LED Aydınlatmaların Giriş Voltajı ve Güç Kaynağı

Çoğu LED şerit 12 V ve 24 V DC elektrikle çalışacak şekilde üretilmiştir. Türkiye’de şebekeden gelen elektrik 180-260 V AC arası değişmektedir. Dolayısıyla bu voltajın LED şeritlerin çalışabileceği 12V DC düşük voltaj elektriğe dönüştürülmesi gerekmektedir. Bu sebepten LED şeritleri kullanırken güç kaynağı (TRAFO) kullanmak gerekmektedir. Şerit LED trafosu alırken LED şeritlerinizin 1 metresinin çalışması için ne kadar güce ihtiyacı olduğu ve kaç metre LED şerit kullanılacağının bilinmesi gerekmektedir. Trafoların üstünde güç değerleri yazmaktadır. Maximum akım miktarı amper ve güç değeri Watt ile gösterilmektedir. Bu değerlere ve şerit LED ışıklarınızın tüketim değerlerine göre hesaplama yapılmalıdır. Şerit LED ışıkların genellikle tüketim değerleri paket üzerinde belirtilmektedir. Örneğin 1 metrede 15 W tüketen bir LED şeritten 8 metre kullanmak isterseniz 8x15 = 120 en az 120 W güç değerinde bir trafo kullanmanız gerekmektedir.

 

Şerit LED Işıkların Montajı, Bağlantısı Nasıl Yaılır?

 

Trafo Bağlantısı Nasıl Yapılır?

 

Bağlantı yapmadan önce güvenliğiniz için elektriğin kapalı konumda olduğundan emin olunuz. Trafonun V+ ve V- çıkışlarına şerit ledler kırmızı V+, siyah V- olacak şekilde bağlantı yapılmalıdır. Trafonun giriş kısmına şebekeden gelen elektiriği L (faz genellikle kahve rengi kablo), N (nötr genellikle mavi renk kablo), boşta kalan kısma da topraklama (genellikle sarı-yeşil kablo) gelecek şekilde bağlantıyı gerçekleştiriniz.

 

DİKKAT Edilmesi Gereken Hususlar

 

Şerit ledlerin koruyucu bandı çıkarıldığı takdir garanti kapsamından çıkmaktadır. Led yüzeyine kurulum ve taşıma esnasında bastırmayınız. Ürün kesilerek kullanıma uygundur, ürünün kesim yerleri üzerinde işaretlidir, kesim yerleri dışında kesildiği takdirde kesimin yapıldığı 3 noktalık kısım yanmayacaktır. Ürünün doğrudan güneş, su ve yağmurla teması önerilmez. Ürünü ölçüsüne uygun trafo ile çalıştırınız. Ürünü özelliklerinde belirtilen güç, gerilim değerleri dışında kullanmayınız.

 

Şerit LED Işıkların Alüminyum Kanallarla Kullanımı

Esnek yapısı ve kullanım kolaylığına rağmen LED şeritler devre kartını gözle görülür bir şekilde yerleştirilmiştir. LED şeritleri alüminyum bir kanal içine yerleştirmek ve açık kalan kısmına da kapak yerleştirmek suretiyle görüntüsü daha şık bir hale getirilebilir. Mutfak tezgah ışıklandırması yapılırken bu yöntemin kullanılması daha şık bir görüntü verecektir. Alüminyum kanalların U ve V şeklinde olanları ve farklı genişlik seçenekleri mevcuttur. Alüminyum kanallar iletken yapılarından kaynaklı LED şeritler için termal soğutma özelliği de sağlarlar.

 

Dimmerle Şerit LED Kontrolü

LED ampullerin aksine tüm LED şeritler doğru ekipmanlarla dimmerlenebilmektedir. LED şeritlerin dimmerlenmesi iki şekilde yapılmaktadır. Birinci yöntem klasik dimmer kullanarak ışık ayarının artırılıp azaltılması ikinci yöntem düşük voltaj dimmer kullanımıdır. Düşük voltaj dimmerler RGB LED şeritlerle renk değişimi ve dimmer yapılması için en uygun yöntemdir.

 

LED Şeritlerin Kalitesi ve Fiyatları Nasıl Belirlenir?

LED şeritlerin kalitesi için en önemli etken devre kartının kalitesi ve kompozisyonudur. Elektrik akımının devre kartı üzerinde etkili ve hızlı bir şekilde ilerlemesi için iletkenliği yüksek bakır materyal kullanılması gerekmektedir. Elektrik akımı ne kadar az zorlanırsa o kadar az ısı oluşur. Bu da hem LED şeritlerin ömrünü hem de verimliliğini artırmaktadır. LED şeritlerinizin voltaj düşümünden kaynaklı mesafe uzadıkça ışık şiddetleri düşmektedir. Eğer bakır yerine başka daha az iletken bir materyal kullanılması durumunda bu mesafede kısalacaktır.

LED şeritlerin kalitesini belirlemede ikinci etken ise LED diyotların yoğunluğu ve kalitesidir. Işığın verimliliği, kalitesi ve stabilitesi doğrudan LED diyotlarla bağlantılıdır. Aynı LED diyot sayısına sahip iki LED şeritten biri daha fazla ışık yayabilirken diğeri daha az ışık yayabilmektedir. Bu LED diyotun kalitesiyle alakalı bir durumdur. Bir diğer durumda az LED diyot ile yüksek ışık alınmaya çalışılması dumudur ki bu LED diyotları fazla zorlayacağı için kullanım sürelerinin kısalmasına sebep olmaktadır.

Bir diğer önemli etken ise LED şeritlerin yüzeyidir. Yüksek kalite şerit LED ışıkların yüzeyinde ekstra ince bir film tabaka göze çarpmaktadır. Bu ince film tabakası ışığın daha efektif bir şekilde yansımasına katkıda bulunur. Bu tabakanın bulunmaması ışık şiddetini ve renkleri etkilemektedir.

Etiketler: şerit Led
Mart 28, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR